08/12/2012

KONAČNI OBRAČUN FOTOGRAFIJE

_MG_7840

22/11/2012

55+ vs. 25- KONAČNI OBRAČUN

Fakultet političkih znanosti u organizaciji Televizije Student u svojim će prostorijama 29. studenoga i 1. prosinca ugostiti protagoniste posljednjeg MONTAЖ$TROJ-evog projekta 55+. Mlada publika dobit će priliku generaciji 55+ reći sve što se nikada nisu usudili reći svojim roditeljima. Generacija 55+ kroz izvedbe jedinstvenog kulturnog događaja u Koncertnoj je dvorani Vatroslava Lisinskog javnosti predstavila najvažnije minute svoga života, ali se također suočila s desetljećima vlastite šutnje predstavljajući vlastito odrastanje, kao i odrastanje čitavoga društva.

Zajedničkom akcijom Televizija Student i MONTAЖ$TROJ suočit će generaciju 55+ s mladim studentima i otvoriti prostor za raspravu o međugeneracijskom jazu ili pak solidarnosti, o pitanju odgovornosti starije i mlađe generacije za društvo u kojem živimo, te o mogućnostima društvene promjene u društvu u kojem se „solidarnost“ i „zajednica“ ostvaruju tek u svojim natruhama, a spominju se samo kao demagoške floskule.

29. studenoga s početkom u 5 sati i 55 minuta poslijepodne u dvorani B Fakulteta političkih znanosti, generacija 55+ pred studentima će izvesti svoje političke govore kojima su u Lisinskom insinuirali Prvi opći sabor HDZ-a iz 1990. godine kako bi oni sami dobili glas za političkom govornicom. Cilj je akcije generaciju 55+ i mlade ljude dovesti u interakciju kako bi mladi reagirali i iznijeli svoje stavove o našem društvu te našoj zajedničkoj prošlosti i budućnosti.

1. prosinca na istom će mjestu, ali u 11 sati prije podne, protagonisti projekta 55+ iznijeti studentima i ostalim zainteresiranima priče koje predstavljaju najvažnije trenutke njihovog života pri čemu će se rasprava usmjeriti u smislu usporedbe odnosa političkog i osobnog i njihovih prožimanja, te prijenosa iskustva starijih na populaciju mladih.

Televizija Student i MONTAЖ$TROJ pozivaju sve studente Sveučilišta u Zagrebu, kao i sve mlade osobe, da prisustvuju ovoj tribini te da joj doprinesu svojim razmišljanjima i iskustvima. Tribina „55 plus vs. 25 minus – Konačni obračun“ također će biti jedinstvena prilika za sve zainteresirane da iz prve ruke upoznaju projekt 55+ te postave svoja pitanja ili razmišljanja vezana uz njega, ali i prilika za one koji su propustili pogledati jedinstveni kulturni događaj 55+. Tribinu će moderirati Igor Mirković, glavni urednik programa Televizije Student i Borut Šeparović, voditelj Montažstroja te autor projekta 55+.

11/10/2012

55+ ZAVRŠNA PROSLAVA

10/10/2012

55+ PLESNJAK

_MG_1716

02/10/2012

KAKO PREŽIVJETI U HR AKO STE 55+?

01/10/2012

55+ U HNK IVANA PL. ZAJCA U RIJECI

28/09/2012

55+ POSLJEDNJI PUT NA KAZALIŠNIM DASKAMA U RIJECI

MG_6338

Generacija 55+ zajedno s Montažstrojem nakon premijernih izvedbi u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu nastavila je s izvedbama jedinstvenog kulturnog događaja „55+“ gostovanjem u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 26. rujna 2012. godine. Putovanje protagonista projekta „55+“ zabilježeno je kamerama za potrebe dokumentarnog filma „Potrošeni“ čija će premijera označiti i sam kraj ovog višedijelnog društveno angažiranog projekta.

Nakon gostovanja u Puli, posljednja izvedba kulturnog događaja „55+“ na poziv Grada Rijeke održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci i to 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba. Izvedba u Rijeci posljednja je prilika svima koji su propustili pogledati ovaj kulturni događaj kojim Montažstroj obilježava europsku godinu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Više informacija o izvedbi te o prodaji ulaznica možete naći na stranicama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

27/09/2012

NET.HR INTERVJU TJEDNA

24/09/2012

PREMIJERA

23/09/2012

IZVEDBENI PODACI

Koncept i režija: Borut Šeparović
Dramaturgija i adaptacija transkripata: Nataša Mihoci, Borut Šeparović, Jasna Žmak
Asistent režije: Nataša Mihoci
Izvedba: Miljenka Androić Marić, Jadranka Barlović, Miran Cencić, Renata Dossi, Mira Egić, Zvonimir Fritz, Marijan Frković, Josip Grosek, Mira Inkret, Branko Ječmenjak, Barbara Juraja, Ante Kaštelan, Lidija Kleščić, Ana Knežević, Marica Komljenović, Nada Kos Balen, Zlata Lešković, Blaženka Levak, Marija Lovinčić, Gordana Lovrić, Jasna Paravina, Stanka Pavuna, Nada Pejša, Emil Pernar, Eduard Pešun, Ljudmila Peterfai, Božidar Petrina, Miljenko Pinterić, Višnja Pleško, Žarko Potočnjak, Ljubica Radmanović, Vlasta Ritting, Hermina Rukavina, Franciska Šimenić, Vladimir Šimenić, Slavko Šoić, Miro Šola, Dražen Tišljar, Sonja Tomac, Vojko Tomašić, Rozalija Travica, Predrag Vrabec, Mirjana Žerjav, Nevenka Žigić
Volonteri: Buga Klara Blanuša, Iva Bunčić, Ivan Fedor, Hana Grgić, Vera Pfaff, Sara Renar, Bernard Tomić
Tehnički direktor i majstor svjetla: Miljenko Bengez
Scenografija: Borut Šeparović
Video snimatelj: Marko Stanić (Kadar 22)
Tonski snimatelj: Valentin Vejić
Programiranje video softwera: Ivan Marušić Klif
Fotografija: Damir Žižić
Grafičko oblikovanje: Katarina Eljuga
Koordinacija projekta: Nataša Mihoci
Izvršna produkcija: Iva Milley, Nataša Mihoci
Asistenti produkcije: Hana Grgić, Petra Milojković
Odnosi s javnošću: Nataša Mihoci
Podrška za odnose s javnošću: Ana Mikin

21/09/2012

PROJEKT KOJI STARIJE OD 55 VRAĆA U AKTIVAN ŽIVOT

20/09/2012

GENERALNA PROBA

_MG_3833

19/09/2012

IZ PROGRAMSKE KNJIŽICE

Jedinstveni kulturni događaj – istovremeno kazališna izvedba, politički skup i javno snimanje dokumentarnog filma – u kojem 44 protagonista s pozornice koncertne dvorane Lisinski progovara u svoje i u ime čitave generacije, rezultat je višemjesečnog rada koji je bio usmjeren na trasiranje puta koji je ta generacija prošla, kako bi se istovremeno zabilježilo njihovo „odrastanje“, ali i odrastanje jednog društva.

Ovaj „community art“ projekt na granici umjetnosti i aktivizma nastao je slijedeći dugogodišnju misiju izvedbene skupine MONTAЖ$TROJ prema kojoj umjetnost mora preuzeti odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje. Nakon beskućnika i napuštenih pasa u predstavi „Timbuktu“, nezaposlenih žena u predstavi „Srce moje kuca za nju“, te mladih u projektu „Vatrotehna 2.0“, MONTAЖ$TROJ je odlučio dati glas najbrojnijoj, i najugroženijoj populaciji u Hrvatskoj – građanima starijim od 55 godina – u do sada produkcijski najkompleksnijem projektu u organizaciji MONTAЖ$TROJ-a. „55+“ realiziran je u suradnji s nekolicinom institucija te uključuje višemjesečni angažman desetak mladih volontera te skupine umjetnika i stručnih suradnika a njegovi rezultati nisu vidljivi samo u umjetničkoj sferi, kroz realizaciju predstave i dokumentarnog filma, već i u konkretnom društvenom smislu, kroz aktivaciju navedene skupine građana. MONTAЖ$TROJ je pokrenuo ovaj projekt kako bi dao svoj doprinos stvaranju društva koje je tolerantno i solidarno, društva u kojem nema potrošenih i zanemarenih, ali i društva koje je samokritično i ne srami se otvoreno progovarati o svojim manama i pogreškama.

Generacija 55+ u svakodnevnom je životu isključena iz žarišta društvene stvarnosti i suočena s fenomenima socijalne i intimne isključenosti. Takvo je stanje bilo lako očitati i iz motivacije prijavljenih koji su se projektu priključili uglavnom zbog osjećaja neispunjenosti, samoće, viška slobodnog vremena ili osjećaja bespotrebnosti. Putem ove inicijative, kroz umjetnički su se medij počeli baviti upravo potisnutom problematikom vlastite izolacije, ali i odgovornosti. Nasuprot postavljanja u poziciju onih koji nemaju više ništa za pružiti, „55+“ omogućio im je zauzimanje pozicije aktivnih i odgovornih članova zajednice.

Projekt je započeo javnim pozivom osobama starijima od 55 godina, a nakon jednotjedne audicije 99 sudionika je polazilo najmanje dvije od ukupno četiri ponuđene radionice (dramska, plesna, novomedijska i razgovorna). Cilj radionica išao je onkraj otvaranja prostora za učenje, druženje i zabavu – njihova je svrha također bila ukazivanje potrebe za kreiranjem takvog tipa javno financiranog i svima dostupnog sadržaja usmjerenog na podizanje kvalitete života osobama starije životne dobi, na jednom širem nivou.

Nakon dva mjeseca pohađanja radionica započet je ciklus proba za jedinstveni kulturni događaj „55+“ sa najustrajnijih 44 sudionika. Fokus je pri tome bio, s jedne strane, na pronalaženju kolektivnog glasa jedne generacije, a s druge strane, na inzistiranju na specifičnostima pojedinaca koji ju čine. Specifičan model rada, u kojem sudionici nisu tretirani samo kao pasivni materijal predstave već kao ravnopravni sukreatori umjetničkog čina, omogućio je stvaranje tkiva otvorenog za intervencije svih njegovih sudionika tijekom čitavog procesa. Takvo otvoreno tkivo predstavljalo je ogroman izazov svim sudionicima projekta, ali je istovremeno omogućilo i kreiranje vrlo širokog interpretativnog polja čitavog projekta. Taj je proces, od početne audicije preko različitih etapa projekta pa sve do izvedbe u Lisinskom, sniman kamerama za potrebe prvog dokumentarnog filma u produkciji MONTAЖ$TROJ-a čija će premijera označiti i sam kraj ovog „community art“ projekta.

Baveći se tijekom proba paralelno temama iz privatnog i javnog života postignuto je neprestano doticanje i ispreplitanje tih dviju domena, čime je ukazano na njihovu neodvojivost i u „stvarnom“ životu, o čemu je posebno posvjedočila i aktivacija sudionika projekta i mimo umjetničkog angažmana, putem dvije prosvjedne akcije na koje su se sami odlučili. Prva akcija organizirana je kao reakcija na medijsku nevidljivost i marginalizaciju treće životne dobi, a održana je u obliku prosvjeda u Gradskom poglavarstvu, dok je druga akcija bila poziv na međugeneracijsku solidarnost te je zauzela oblik mimohoda kroz centar Zagreba. U obje akcije akteri projekta „55+“ istupili su kao politički subjekti voljni i sposobni za obranu vlastitih prava i uvjerenja, umjesto statista u društvenim zbivanjima postali su njihovi protagonisti.

Kao najveću vrijednost stoga svakako treba izdvojiti kreiranje jedne nove mikro-zajednice, sastavljene od članova gotovo zaboravljenog sloja našeg društva, koja je pokazala da građanska aktivacija danas ima više smisla nego ikada i, što je još važnije, da je moguća. Takav tip aktiviranja i povezivanja u društvu u kojem nestaju i posljednje natruhe solidarnosti pokazuje se kao nužnost, a MONTAЖ$TROJ je ovim projektom htio dokazati da se nipošto ne radi o utopiji. Protagonisti projekta „55+“ svojim su angažmanom pokazali da nisu potrošeni, da se na njih još uvijek može i treba računati.

Oni su preživjeli preko 30 milijuna minuta, ali nikada do sada nisu bili ovako iskreni. Po prvi puta njihovi glasovi neće se samo zbrajati nego će se i čuti.

19/09/2012

PROTAGONISTI 55+

18/09/2012

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

18/09/2012

IZVJEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE

IMG_2961

18. rujna 2012., Zagreb – U prostorima Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (Pogon) održana je konferencija za novinare ususret premijernim izvedbama Montažstrojeva jedinstvenog kulturnog događaja „55+“ 23. i 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Kulturni događaj „55+“ rezultat je istoimenog „community art“ projekta u kojem je Montažstroj okupio 99 osoba starijih od 55 godina, dao im priliku za sudjelovanje u besplatnim kreativnim radionicama, a za najustrajnijih 44 sudionika Montažstroj je omogućio da progovore o najvažnijim minutama svoga života na pozornici Lisinskog. Čitav proces rada s osobama starijima od 55 godina snima se za dokumentarni film čija će premijera početkom 2013. godine označiti i sam kraj projekta. Voditelj i autor projekta, Borut Šeparović, naglasio je kako se kroz proces rada kao ključna riječ iznjedrila solidarnost a velika vrijednost projekta jest upravo stvaranje jedne male zajednice koja se sastoji od svih sudionika i suradnika projekta. Zbog toga je istaknuo želju da se kroz konferenciju predstave upravo mladi volonteri projekta, koji svojim angažmanom i radom pokazuju potencijale međugeneracijske solidarnosti u godini koja je na europskoj razini posvećena upravo toj vrijednosti.

Volonterka Iva Bunčić (26) radi kao dramska pedagoginja s djecom pa ju je u projekt privukla upravo želja da stekne iskustvo rada i sa starijima. „Sudionici projekta stariji od 55 godina pokazali su se kao izvrsni suradnici, a nadam se da ću s nekima od njih nastaviti komunicirati i nakon završetka projekta, jer smo se jako zbližili.“ rekla je Iva.
Volonter Ivan Fedor (20) do sada je s Borutom Šeparovićem surađivao kao mladi glumac na predstavi „Generacija 91-95“ u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, zbog čega je imao želju nastaviti suradnju na sličnim projektima. O suradnji sa starijim osobama je rekao: „Prije su mi starci išli na živce kad se guraju u tramvajima, ali kad sam čuo njihove životne priče u projektu „55+“ postali su mi zanimljivi. Prije svega sam ih naučio slušati.“
Volonterka Sara Renar (25) i inače se bavi građanskim aktivizmom pa ju je zaintrigirala ideja o društveno angažiranom kazalištu. „Mislim da je društvo u kojem živimo jako letargično i pasivno a ovaj projekt je pokazao da se stvarnost u kojoj živimo može mijenjati na bolje.“ zaključila je Sara.
Najmlađa volonterka, Buga Klara Blanuša, ima samo 16 godina a u projekt je ušla jer ju zanima kazalište i proces nastanka predstave. „Prvo sam volontirala na plesnim radionicama i nisam mogla vjerovati da se stariji ljudi toliko daju, da se prepuštaju, da su spremni i na zadatke i pokrete u kojima čak i izgledaju smiješno. Mislila sam da će oni samo ukočeno stajati, ali oni su plesne zadatke sjajno odradili, mislim da se to niti mladi ne bi tako usudili.“ rekla je Buga.

Na konferenciji su progovorili i sami sudionici projekta stariji od 55 godina. Dražen Tišljar (71) rekao je da ga je na projekt nagovorila supruga. „Ja inače ne idem puno van, volim gledati televiziju, više sam taj tip. Valjda me supruga htjela nekako maknuti iz kuće“ rekao je Dražen te dodao kako je ugodno iznenađen projektom i da s veseljem ide na svaku probu iako mu to oduzima dobar dio dana.
Gordana Lovrić (58) priznala je da joj se prije nekoliko godina dogodila tragedija – nakon smrti supruga nije izlazila iz kuće, samo je plakala. Jedna joj je prijateljica sugerirala da se odazove na Montažstrojev poziv te da sudjeluje u radionicama koje su se nudile. „Već sam razmišljala da odem psihijatru, ali umjesto na terapijama, završila sam u Montažstroju. Pronašla sam sebe u ovom projektu i puno mi je pomogao.“ dodala je Gordana.
Blaženka Levak (70) oduševila se projektom kada je vidjela da su u njemu mladi ljudi koji s puno srca rade svoj posao. S obzirom da su u projektu propitivali i potencijale vlastite političke aktivacije Blaženka je poručila „Mi smo toliko godina šutjeli i stalno smo se nečega bojali. Sada je vrijeme da progovorimo i da kažemo mladima da smo za suradnju s njima.“
Miro Šola (57) među najmlađim je sudionicima projekta i još je uvijek zaposlen. Najviše su ga fascinirale radionice projekta na kojima je mogao naučiti nešto novo. Poručio je „Na predstavi u Lisinskom ćemo pokazati što smo naučili. Dođite nas podržati!“.

Voditelj Montažstroja, Borut Šeparović, zahvalio se još jednom institucijama koje su podržale ovaj projekt, od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Ministarstva kulture pa do Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi sudionici projekta na kraju su još jednom uputili poziv javnosti da ih podrži 23. i 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Za taj kulturni događaj, ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Lisinskog ili na njihovoj internetskoj stranici po simboličnoj cijeni od 55 kuna. Osim vlastitih najvažnijih minuta u životu, protagonisti projekta „55+“ u Lisinskom će posvjedočiti i o duhu jednog vremena, odnosno o duhu cijeloga našega društva čiji su oni najbrojniji i po mnogo čemu najugroženiji sloj.

15/09/2012

GENERACIJA 55+ U POVORCI ZA SOLIDARNOST

_MG_1353

Predstavnici generacije 55+ održali su 15. rujna 2012. godine prosvjednu povorku kojom su željeli ukazati na izostanak solidarnosti u društvu. U 2012. godini – europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti te na sam Međunarodni dan demokracije – generacija 55+ pokazala je da želi i može učiniti nešto dobro za društvo. U javnom pozivu obratili su se svim generacijama, i mlađim i starijim sugrađanima, kako bi zajedno pokazali da žele bolje društvo. Okupljanje prosvjednika započelo je u 11.30 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a nešto poslije 12 sati stotinjak prosvjednika se uputilo Masarykovom i Preradovićevom ulicom do Cvjetnog trga a povorku su nastavili kroz glavni zagrebački trg te preko Praške ulice došli do Zrinjevca gdje su povorku završili na sebi svojstven način – plesom.

Prosvjednici su nosili prepoznatljive crne majice s jednostavnim bijelom natpisom „55+“ što je također bio i sadržaj transparenta kojim se povorka predvodila. Tijekom šetnja prolaznicima su dijelili letke s proglasom kojeg donosimo u cijelosti: “Mi, predstavnici generacije 55+, vjerujemo da nešto dobro možemo učiniti za naše društvo. Predugo smo šutjeli i zato sada izlazimo na ulicu kako bismo se založili za solidarnost. Ako smo ikada bili solidarni, dopustili smo da solidarnost danas potpuno nestane. Danas smo ovdje kako bismo pokazali da nismo odustali i da pozovemo sve, i mlade i stare, da nam se pridruže, da zajedno pokažemo da želimo bolje društvo. To dugujemo sebi, našoj djeci, njihovoj djeci i cijeloj zajednici. Mi više nemamo što izgubiti, ali želimo vjerovati u promjene.”

Predstavnici generacije 55+ okupljeni su u umjetničkom projektu „55+“ u organizaciji izvedbene skupine Montažstroj unutar kojeg se otvorilo pitanje mogućnosti političke aktivacije osoba starijih od 55 godina. Prvu prosvjednu akciju generacija 55+ na vlastitu inicijativu izvela je 5. rujna u Gradskom poglavarstvu u Zagrebu u svrhu odobrenja korištenja gradskih oglasnih površina za oglašavanje projekta „55+“, ali prije svega kako bi ukazala na medijsku nevidljivost osoba starijih od 55 godina. Prosvjedna povorka nastavak je aktivnog društvenog djelovanja ove skupine ljudi koji unatoč svojim godinama vjeruju da mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu, te izvan umjetničkog angažmana na projektu „55+“ preuzimaju inicijativu konkretnog javnog djelovanja.

Iako stariji od 55 godina, iako marginalizirani i isključeni iz žarišta naše društvene stvarnosti, ovi ljudi obratili su pozornost javnosti na ono za što smatraju da je osnovni i kroničan problem našeg društva – izostanak solidarnosti i to ne samo međugeneracijske, nego ljudske. Oni su dio najbrojnije populacije u Hrvatskoj ali su bez političke i ekonomske moći zbog čega ključno postaje pitanje artikulacije njihovih zajedničkih interesa kako bi problemima mogli nastupiti masovno. Ovaj prosvjed jedan je malen korak artikulaciji tih zajedničkih interesa posebice zbog toga što adresira sve generacije a ne samo onu 55+.

14/09/2012

PROGLAS

Mi, predstavnici generacije 55+, vjerujemo da nešto dobro možemo učiniti za naše društvo. Predugo smo šutjeli i zato sada izlazimo na ulicu kako bismo se založili za solidarnost. Ako smo ikada bili solidarni, dopustili smo da solidarnost danas potpuno nestane. Danas smo ovdje kako bismo pokazali da nismo odustali i da pozovemo sve, i mlade i stare, da nam se pridruže, da zajedno pokažemo da želimo bolje društvo. To dugujemo sebi, našoj djeci, njihovoj djeci i cijeloj zajednici. Mi više nemamo što izgubiti, ali želimo vjerovati u promjene.

13/09/2012

POZIV NA PROSVJED ZA SOLIDARNOST

3

Predstavnici generacije 55+ održat će 15. rujna 2012. godine prosvjednu povorku kojom žele ukazati na izostanak solidarnosti u društvu te pokazati da žele i mogu učiniti nešto dobro za naše društvo. Prosvjedna povorka započet će okupljanjem u 11.30 pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odakle će se zaputiti centrom grada te završiti na Zrinjevcu. Generacija 55+ poziva sve, i starije i mlađe sugrađane, da im se pridruže kako bi zajedno na miran način pokazali da žele bolje društvo. Ovaj poziv generacija 55+ upućuje u nadi da zajedništvom svih skupina našeg društva, bez obzira na godine, možemo učiniti male korake za promjene na bolje.

Predstavnici generacije 55+ okupljeni su u umjetničkom projektu „55+“ u organizaciji izvedbene skupine Montažstroj unutar kojeg se otvorilo pitanje mogućnosti političke aktivacije osoba starijih od 55 godina. Prvu prosvjednu akciju generacija 55+ na vlastitu inicijativu izvela je 5. rujna u Gradskom poglavarstvu u Zagrebu u svrhu odobrenja korištenja gradskih oglasnih površina za oglašavanje projekta „55+“, ali prije svega kako bi ukazala na medijsku nevidljivost osoba starijih od 55 godina. Prosvjedna povorka nastavak je aktivnog društvenog djelovanja ove skupine ljudi koji unatoč svojim godinama vjeruju da mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu, te izvan umjetničkog angažmana na projektu „55+“ preuzimaju inicijativu konkretnog javnog djelovanja.

12/09/2012

55+ najava

11/09/2012

POKUS U KD LISINSKI

10/09/2012

MOŽE LI 55+ POKRENUTI OVU ZEMLJU?

Miljenko Pinterić ima 87 godina i najstariji je sudionik Montažstrojevog projekta „55+“. Unatoč godinama, Miljenko još uvijek želi biti aktivan član našeg društva, pogotovo zato što se on uopće ne osjeća starim i potrošenim. Uz Miljenka, još preko 40 osoba starijih od 55 godina 23. i 24. rujna stat će na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog kako bi javnosti ispričali najvažnije minute svoga života te kako bi se obračunali s više desetljeća vlastite šutnje i progovorili o našoj zajedničkoj povijesti koju su stvarali i koju još uvijek stvaraju.

Tko može pokrenuti Hrvatsku? Može li to biti generacija 55+ ili ta dužnost zajedno s dugovima ostaje na mladima? Hoće li generacija 55+ s ovoga svijeta otići razočarana? Možemo li spasiti natruhe solidarnosti koje su ostale u našem društvu? Generacija 55+ u europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti pokazat će da još uvijek žele biti nositelji barem malenih društvenih promjena. Oni još uvijek žele, ako već nije kasno, ostaviti nešto dobro generacijama koje dolaze…

S obzirom da je generacija 55+ medijski nevidljiva, osim kada ih se pita što bi učinili da osvoje zgoditak na lutriji te s obzirom da Montažstroj nema sredstava da generaciji 55+ zakupi dostatan medijski prostor, pozivamo Vas da podržite ove hrabre ljude koji su od statista odlučili postati protagonisti objavom video spota koji najavljuje jedinstveni kulturni događaj „55+“. Oni koji su doživjeli 30 milijuna minuta i više, očekuju vas u Lisinskom.

08/09/2012

TRANSPARENT

05/09/2012

IZVJEŠTAJ SA PROSVJEDNE AKCIJE SUDIONIKA PROJEKTA 55+

Zagreb, 5. rujna 2012. – Sudionici projekta „55+“ izveli su prosvjednu akciju u Gradskom poglavarstvu grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1. Razlog ove akcije jest činjenica da Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti nije dodijelio gradske javne oglasne površine projektu koji zastupa interese naših sugrađana treće životne dobi te je uz to, pokazao izrazitu netransparentnost u poslovanju, ignoriranje poslovnih i fizičkih subjekata koji im se obraćaju te pokazao da je dodjela gradskih oglasnih površina kulturnim događajima grada Zagreba još jedan primjer nefunkcioniranja institucije koja bi trebala raditi za interes građana.

Montažstroj je, kao organizator projekta „55+“, prvu zamolbu za odobrenje korištenja gradskih oglasnih površina dostavio dotičnom gradskom uredu čak 30. svibnja, nakon čega tri mjeseca nije dobio odgovor niti pismeno rješenje. S obzirom da su sudionici projekta „55+“ pripadnici najstarije populacije u Hrvatskoj koja je medijski nevidljiva i marketinški neatraktivna, odlučili su prosvjednom akcijom zahtijevati gradske oglasne površine za projekt koji promovira njihove interese te obilježava europsku godinu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Prosvjedna akcija se sastojala od traženja sastanka s pročelnikom navedenog gradskog ureda, Davorom Jelavićem, te urudžbiranja dopisa u kojem su sudionici projekta „55+“ tražili 20 oglasnih površina za postavljanje jumbo plakata te 20 oglasnih površina za postavljanje citylights plakata te su također postavili sljedeće zahtjeve:
1. Objasnite nam proceduru dodjele javnih oglasnih površina Grada Zagreba, koji su kriteriji za projekte i kulturna zbivanja kojima oglasne površine dodjeljujete te tko o tome odlučuje. Kao građani grada Zagreba želimo da navedena procedura bude javna i transparentna.
2. Pismeno nam dostavite popis svih korisnika javnih oglasnih površina u periodu od 27. kolovoza do 24. rujna, kako bismo znali koji su to projekti važniji od interesa građana treće životne dobi.
3. Zahtijevamo da isti popis bude dostupan javno, ne samo u navedenom periodu, već da transparentnost dodjele gradskih oglasnih površina postane kontinuirana praksa Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.
4. S obzirom da je Montažstroj u službi interesa osoba treće životne dobi grada Zagreba, ali i čitave Hrvatske, prvu zamolbu za odobrenje korištenja gradskih oglasnih površina za projekt „55+“ dostavio 30. svibnja 2012. godine, te da puna tri mjeseca nije dobio nikakav službeni odgovor s Vaše strane, zahtijevamo pozitivno rješenje ovog zahtjeva u roku od tri dana, kao i odgovore na postavljena pitanja.

S obzirom da im je rečeno da Davora Jelavića nema, jednog od sudionika primio je njegov zamjenik koji je rekao da slobodnih oglasnih mjesta više nema da se ništa ne može učiniti. Također je rekao da neće više nikoga primati na sastanak jer to nema smisla. Sudionici su u međuvremenu vidjeli gospodina Jelavića kako prolazi hodnikom, odnosno da nije odsutan kako im je bilo rečeno. Unatoč tome, zaštitari više nisu puštali sudionike prosvjedne akcije prema uredima, te su ih zadržavali u prostoru foajea Gradskog poglavarstva. Dvoje sudionika projekta uspjeli su uvjeriti zaštitare da ih puste prema uredu gospodina Jelavića. Nakon nekoga vremena u foajeu se pojavio gospodin Bandić koji je rekao da je razgovarao s jednim od sudionika koji su uspjeli doći do ureda te da će dobiti ono što su tražili.

Uslijed čitavog ovog događaja, koji je sudionicima projekta „55+“ bio iznimno važan, jedna se od sudionica toliko emotivno uzbudila da su zbog nje zaštitari morali zvati hitnu i policiju. Sudionici su se nakon danog obećanja gospodina Bandića zadržali u prostorima foajea kako bi pričekali da im se uruči pismeno rješenje danog obećanja. Uslijed čekanja, još je jednom sudioniku pozlilo te je hitna pomoć dolazila po drugi put pred Gradsko poglavarstvo kako bi mu pomogla. Nakon svega, sudionici projekta „55+“ dobili su pismeno rješenje kojim se odobrava postavljanje plakata za oglašavanje projekta „55+“ (traženih 20 jumbo plakata i 20 citylightsa) koje su potpisali pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić i Jelena Čeklić s kojom je Montažstroj tri mjeseca bezuspješno pokušavao uspostaviti komunikaciju po pitanju dodjele gradskih oglasnih površina.

Lakoća s kojom su sudionici projekta „55+“ nakon samo kratkog razgovora s gradonačelnikom dobili pismeno rješenje svoga zahtjeva samo još više ukazuje na netransparentnost dodjele gradskih oglasnih površina za što bi trebala postojati jasna i javna procedura. Unatoč pozitivnom rješenju zahtjeva za postavljanje plakatnog materijala, Gradski ured za prostorno uređenje nije ispunio sve zahtjeve sudionika prosvjedne akcije – objašnjenje procedure kojom se gradske oglasne površine dodjeljuju te javni i transparentan popis korisnika gradskih oglasnih površina. Procedura koja je za Montažstroj trajala tri mjeseca bez ikakvog odgovora ili objašnjenja od strane navedenog gradskog ureda, uz malo je pritiska riješena u samo nekoliko sati.

05/09/2012

PROSVJED

07/07/2012

DNEVNI RED

_MG_3291

1. Uvod u izlaganje: Osnovno pitanje “Tko smo mi i zašto smo ovdje”
– članovi radnih skupine u ovoj točci dnevnog reda ukratko će izložiti osnovne probleme generacije 55+ u trajanju od jedne minute koje su ustanovili u svom radu po sljedećim temama:

1. Društvena nebriga naspram generacije 55+
2. Međugeneracijska (ne)solidarnost
3. Problemi materijalne (ne)sigurnosti generacije 55+ (mirovinski sustav)
Pod-točka: pokradenost generacije 55+
4. Problemi zdravstvene skrbi generacije 55+ (zdravstveni sustav)
5. Problemi izgubljenih/narušenih/promijenjenih društvenih vrijednosti
6. Problemi emotivne prirode generacije 55+ (usamljenost, starenje, depresija)
7. Problem medijske nevidljivosti generacije 55+

2. Ciljevi djelovanja – Prijedlozi rješenja
– članovi radnih skupina izložit će neke ideje rješenja i društvenih promjena s ciljem mijenjanja društvenog sustava koji nije adekvatan. Po sljedećim točkama:

1. Aktiviranje generacije 55+
2. Volonterski rad generacije 55+
3. Transfer znanja i iskustva na mlađe
4. Pritisak na institucije (zakoni, peticije)
5. Pitanje zapošljavanja mladih
6. Rad na sebi kao izvor društvene promjene

3. Prijedlog konkretnih akcija koje treba poduzeti
– radne skupine ukratko će objasniti svoje ideje o konkretnim akcijama koje mogu provesti u borbi za društvenu promjenu koja bi rezultirala boljim položajem osoba starijih od 55 godina.

1. Osnivanje udruge 55+
2. Štand na Trgu bana Jelačića
3. 55+ Pride
4. Fond za mlade nezaposlene
5. Otmica saborskih zastupnika

06/07/2012

PRIJEDLOG MANIFESTA

Mi smo generacija 55+.

Uložili smo svoje talente, znanje i entuzijazam u bolju budućnost. Poput Orwelovih konja gazili smo marljivo žito na gumnu, da bi nam ostala samo slama. I uvijek ista parola, kako nam mora biti gore, da bi moglo biti bolje. Uvijek ista obećanja, uvijek ista slama.

Mladi. Nedajte se hraniti obećanjima.

Ponor očekivanja bolje budućnosti nema dna, da se od njega odbijemo u visinu.

Mrkva ispred magarca stari je trik.

Znanje je moć. Sadašnjost je karika u budućnost. Izborite se.

Mi stojimo uz vas.

05/07/2012

PRIJEDLOG MANIFESTA

Mi smo generacija 55+.

Sve vidimo i sve razumijemo. Ako o tome govori samo jedan od nas, nitko nas neće čuti.

Ako samo jedan od nas pokuša nešto učiniti, neće uspjeti.

Ali ako svi zajedno počnemo otvoreno govoriti o svemu što nam smeta, što nas tišti i što bismo željeli da se promijeni – morat će nas čuti i morat će uvidjeti da još nismo potrošena generacija!

04/07/2012

PRIJEDLOG MANIFESTA

Dobro Jutro Društvo! Dobro Jutro Generacijo! Vi koji ste budni, a niste ni spavali i ovdje ste i funkcionirate i Vi koji koji niste ovdje a jeste negdje, koje-kuda, i uopće ne spavate jer ne funkcionirate…

Dobro jutro generacijo naše djece i djece naše djece, Vi koji dolazite na naše mjesto, Vi koji ćete sutra biti mi!

Vi još ne nosite naočale za kratkovidnost kao mi, a mi s njima postajemo dalekovidni. Valjda mislite da ih još ne trebate, a trebali biste i gledati i vidjeti kako ćete sutra i Vi postati nevidljivi kao mi danas… društvo starijih, starih, onemočalih, bolesnih, osamljenih, izoliranih…

Mi nemamo više „puno vremena“ da ga trošimo beskrajnim čekanjem u besmislenim redovima neograničenim strpljenjem u iluziji dobroga danas i boljega sutra. Nadu jesmo potrošili ali sebe nismo iako nas smatrate potrošenim.

Dobro Jutro Vi, koje smo bezuvjetno voljeli i odgajali u vjeri ljubavi, pravde i slobode.

Ne žurite se preskakivanjem i zanemarivanjem onih društvenih vrijednosti koje nemaju cijenu a besplatne su! Započnite Dan novim duševnim snagama savjesti i odgovornosti, etike i morala kao ravnoteže između ljepote i sklada prirode i ljepote i sklada humanosti.

01/07/2012

POZIV

U projekt 55 + pozivamo sve dobne i sve ugrožene skupine tj. mlade osobe lošeg socijalnog statusa i sve ostale koji imaju ideje kako izaći iz trenutne krize da zajedno sa nama dignu svoj glas protiv pljačke i korupcije, kao i da vrate oteto.

Da prestanu lomiti koplja preko najugroženijih i najsiromašnijih. Probudimo savjest vlade i izvršnih vlasti. Prije svega rad, disciplina, odgovornost. Dali smo im glasove da nas izvuku iz krize ali nedamo im da nas ponižavaju i da nas gaze.

Još nismo potrošeni

Budimo uporni, složni i glasni.

Pokažimo im da imamo mi svoje dostojanstvo.

28/06/2012

21/06/2012

14/06/2012

12/06/2012

12/06/2012

02/06/2012

BUDNICA

Mi smo oni koji ćete vi biti sutra. Mi smo vaša budućnost.

U nama se nalaze vaši roditelji, bake i djedovi pa i vi sami.

Mi smo ti koji smo proživjeli i preživjeli one godine, mjesece, dane, sate, minute i sekunde koje vas tek čekaju. A sasvim sigurno će vas dočekati.

Mi smo oni koji vam idu na živce kad tražimo mjesta u tramvaju, kad šepamo po ulicama, guramo se po trgovinama.

Mi smo ti kojima se smiju kad se spotaknu i padnu na ulici, mi odšutimo kad nam se dobaci – budalo stara, mi smo oni koji u gomilama čekaju pred ambulantama.

Mi smo ti koji su hranili i odgajali vas ili možda vaše roditelje. Mi smo radili i solidarno punili mirovinski fond za naše stare kolege. Danas,mi smo svima na teret.

Mi smo gradili tvornice, stvarali poznate firme i obrađivali polja, čuvali šume i naše bistre izvore vode.

Mi smo bili društvo koje je bilo ponosno na svoje slikare, kipare, kompozitore, književnike, glumce i režisere, pjevače i svirače. A znao ih je i veliki dio svijeta.

Danas slušamo blesave izjave kako kultura u današnjem svijetu uopće nije potrebna i da kaj uopće ti umjetnici delaju, ma sve su to obične dangube, bez svega toga se može.

Vama mladima danas nije lako.

Nažalost, došlo je neko ružno doba kad nečiji talent, znanje, samo smetaju. Mi smo studirali badava a sad će školarine biti sve više. Znanje vam, dragi moji, više neće biti dostupno kao nama. Isto će biti sa zdravljem. Tko ima novaca – sve OK, tko nema – pa imaju češnjak i koprivu, ne?

Dolazi vrijeme siromaštva. Već je zapravo ovdje – mi smo svi skupa onih 99%.

Zna se tko su onih 1%. Veliki vjernici – bezbožnici, razbojnici i ubojice, prevaranti svih fela kojima se kao ne može stati na kraj. Pa vidimo svaki dan kojekakve sudske komedije. I nikome ništa. Koja godina uvjetno a pokradeno im ostaje.

I dragi moji, bit će sve gore. Od vas će se tražiti samo da dajete i dajete i budete zahvalni zbog toga.

Zato, ne odbacujte nas!

Mi znamo kako treba izgledati život i kako ga izgraditi. Mi ćemo nastojati zajedno s vama dići galamu, probuditi one indolentne spavače, hoćemo vam pomoći da steknete samopouzdanje i samopoštovanje i da jednom i vi kažete:

Mi smo vaša budućnost!

Mi, vaša sadašnja budućnost, ne želimo granice koje dijele generacije i trpaju ih u strogo odijeljene grupe. Zapamtite – to je instrument totalitarizma! Želimo živjeti s vama svima,ne ćemo da nas strpaju u staračka geta. Pa ako i ne možemo brzo trčati, možemo stati čvrsto uz vas, podbočiti se štapom i vikati: “Hoćemo život i slobodu!”

Naprijed pametni, dobri, pošteni! Hej,naprijed svi mi!

07/05/2012

OKUPLJANJE

_MG_7087-1

02/05/2012

KONFERENCIJA ZA NOVINARE UOČI POČETKA PROJEKTA 55+

Danas je u Zagrebačkom kazalištu mladih održana konferencija za novinare povodom početka najnovijeg MONTAЖ$TROJ-evog projekta 55+. Autor projekta 55+, Borut Šeparović, istaknuo je kako je ovo projekt za lokalnu zajednicu unutar kojeg će se stvoriti nova zajednica: 55 osoba starijih od 55 godina polazit će besplatne radionice rezultat kojih će biti kazališna predstava i dokumentarni film. “Jednostavno ne prihvaćamo da se u našem društvu nekoga odbaci kao potrošenog. Danas je više nego ikad potrebno da se borimo za solidarnost, ili nažalost za njezine ostatke, jer godinama srljamo u društvo u kojem se solidarnost i zajednica raspadaju”, izjavio je Šeparović.

“Podržite nas i pomognite nam da ovaj projekt zaživi, pozovite osobe starije od 55 godina da nam se priključe, ovo je projekt za naše društvo”, rekla je su-redateljica dokumentarnog filma Dragičević-Veličković te dodala da u projektu žele pokazati javnosti svu životnu snagu i iskustvo osoba starijih od 55 godina koji će u dokumentarnom filmu i kazališnoj predstavi pokušati predstaviti najvažniju minutu svoga života.